Weet jij waar aminozuren goed voor zijn?

Share this post

Weet jij waar aminozuren goed voor zijn?

3 minuten leestijd

Sporters twijfelen vaak over de supplementen die ze nodig hebben. Al die termen en ingrediënten die je voorbij ziet komen, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je er mee moet. Vandaag gaan we aminozuren bespreken. en om wat dieper in te gaan op de ingrediënten, lichten we een specifiek product toe: Stacker 2 Liquid Amino.

Zoals je weet bestaat Liquid Amino uit verschillende aminozuren.

Het bevat:

  • 8 van de essentiële aminozuren
  • 6 van de conditioneel essentiële aminozuren
  • 4 niet essentiële aminozuren (maar wel een goede aanvulling!)

Wij gaan de 8 essentiële aminozuren bespreken:

Isoleucine

Dit is een aminozuur dat helpt bij spierherstel, net als vele andere aminozuren. Naast dit draagt Isoleucine ook bij aan de vorming van hemoglobine. Dit stofje zit in je rode bloedcellen en zorgt voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide via je bloed. Verder ondersteunt Isoleucine de regulering van je bloedsuikerspiegel.

Leucine

Dit aminozuur kan niet door je lichaam worden aangemaakt en is toch essentieel voor je lichaam. Het is onderdeel van de drie-vertakte aminozuren (BCAA). Ook dit aminozuur helpt bij de regulatie van je bloedsuikerspiegel en spierherstel. Dit aminozuur is ook meer op de groei van je spieren gericht. Leucine zorgt voor een beter herstel en bevordert de aanmaak van het groeihormoon (belangrijk voor spieren, botten en je huid!). Het voorkomt ook de afbraak van spiereiwitten die kan optreden bij stress of trauma’s.

Valine

Valine is in hoge concentraties aanwezig in je spieren en is ook een essentieel aminozuur voor je lichaam. Het werkt bevorderlijk voor spiermetabolisme, herstel en groei van je spieren. Naast dit helpt Valine ook bij het handhaven van de stikstofbalans in je lichaam. Valine werkt zelfs zó goed bij het herstellen van weefsel dat Valine wordt gebruikt om te herstellen van verwondingen, operaties en leverziektes!

Tryptofaan

Dit aminozuur is nodig voor de productie van vitamine B3 (niacine). In het lichaam wordt tryptofaan deels omgezet in 5-HTP en dit stofje is weer nodig voor de aanmaak van serotonine. Een goed onderhouden serotonine bron in je lichaam zorgt voor een goede hersenwerking, betere slaap, beter emotiebalans. Ook is het nodig tegen pijn en ontstekingen. Serotonine (dat dus begint bij Tryptofaan) helpt bij het verlichten van stress.

LET OP: Als je anti-depressiva of andere serotonine aanmakende stoffen ter medicatie hebt, dan moet je eerst met je huisarts bespreken of je Tryptofaan binnen mag krijgen, zodat je niet een te hoog Serotonine niveau in je lichaam hebt.

Lysine

Het bij het handhaven van de juiste stikstofbalans in het lichaam. Verder is het nodig om antilichamen, hormonen, enzymen, collageenvorming en herstel van weefsel te stimuleren. Omdat het helpt bij de aanmaak van spierproteïnen, is het nuttig voor patiënten die herstellen van blessures en herstel na operaties. Lysine helpt ook bij het handhaven van gezonde bloedvaten.

Threonine

Dit aminozuur kan niet door het lichaam aangemaakt worden en moet dus worden aangevuld. Het is nodig om de juiste eiwit balans in het lichaam te behouden en helpt bij de vorming van collageen en elastine in de huid. Het is verder betrokken bij de leverfunctie (waaronder bestrijding van leververvetting). Het immuunsysteem wordt verbeterd door te helpen met de productie van antilichamen. Andere voedingsstoffen worden ook beter geabsorbeerd wanneer threonine aanwezig is.

Fenylalanine

Dit aminozuur bevordert de gemoedstoestand, je geheugen en de prestaties bij het leren. In speciale gevallen worden bepaalde vormen van fenylalanine gebruikt bij de behandeling van Parkinson en artritis.

Methionine

Methionine helpt bij de afbraak van vetten en voorkomt dat de slagadres dichtslibben met vet. Zwarte metalen worden verwijderd uit het lichaam en het helpt ook verder bij het realiseren van een goede spijsvertering. Het grootste voordeel van dit aminozuur is dat methionine deels wordt omgezet in cysteine dat van groot belang is bij het ontgiften van de lever. Verder is methionine een van de drie aminozuren die het lichaam nodig heeft om zelf creatine monohydraat aan te maken.

Besproken product(en)

stacker 2 aminoz

Stacker 2 Liquid Amino 946ml

Aminozuren vormen de bouwstenen van je spieren. Voor krachtsporters zijn de juiste aminozuren dan ook onmisbaar. Ze zorgen voor spieropbouw en helpen bij het herstel na een zware inspanning.