Share this post

Allerlei soorten sportvoeding, wanneer neem ik het in?

3 minuten leestijd

Er komt een moment dat jij als sporter aan sportvoeding begint te denken. Maar je hebt er zoveel, dus wat moet je doen? In deze blog probeer ik je een klein beetje op weg te helpen in je zoektocht.

We moeten eerst iets voorop stellen. Sportvoeding wordt ook wel supplement genoemd. Een supplement betekent eigenlijk alleen maar “toevoeging”. En dat is de kern van sportvoeding. Je moet het nooit zien als vervanging van een goede basis, maar als een toevoeging.

Laat bijvoorbeeld je ontbijt niet schieten, omdat je ook een shake neemt!

Het is altijd belangrijk om voorop vast te stellen wat je doel is. Wil je gewoon wat meer energie tijdens je training of wil je je spiergroei een extra boost geven? Misschien heb je na het sporten wel een enorme spierpijn die je graag wilt verminderen. Dit speelt allemaal mee in de keuze van je supplement(en).

Je kunt sportvoeding eigenlijk onderverdelen in drie categorieën. Een pre-workout, intra-workout en post-workout. Dit wil eigenlijk zeggen wanneer je je supplement moet innemen voor je work-out.

Pre-Workout

Dit neem je dus vóór je work-out. Het doel is om je meer energie te geven, zodat jij beter kunt trainen of juist met meer focus. Vaak hebben deze producten cafeïne, taurine en/of guarana om je extra energie te geven.

Creatine kun je ook vaak vinden in een pre-workout mix of gewoon los. Het is eigenlijk de lichtste vorm van een pre-workout en de meest natuurlijke. Denk hierbij aan een 100% monohydraat creatine van bijvoorbeeld Research Sports. Het geeft je net dat extra zetje om die extra set af te kunnen maken.

Intra-workout

Een intra-workout neem je dus tijdens je training. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je lichaam de juiste voedingsstoffen heeft, zodat jij optimaal kunt groeien in je doel. Of dit nu je conditie of spiergroei is. Als jij gaat trainen en te weinig voedingsstoffen heb, zoals bijvoorbeeld eiwitten, dan gaat je lichaam dat in je reserves zoeken en daar wil je eigenlijk niet aan zitten als het niet nodig is. Een veel bekende intra-workout supplement is bijvoorbeeld een eiwitshake. Deze zit vaak ook vol met BCAA’s, vitamines en mineralen. Die BCAA’s zijn het meest essentieel tijdens je training, voor meer uithoudingsvermogen en kracht. Zorg er altijd voor dat je eiwitrijk eet, zo’n 3-4 uur voor je training.

Post-Workout

Je bent nu klaar met trainen, maar je lichaam is nog lang niet klaar met het verwerken hiervan. Als je traint gebruik je de aminozuren in je lichaam. Deze moeten wel weer aangevuld worden voor een goed herstel van je spieren. Het voordeel van een post-workout nemen net na je training, is dat je lichaam het op dat moment veel beter en sneller opneemt.

Je lichaam is dus nog bezig met het herstellen en verder opbouwen van je spiermassa. Doe je dit niet en raakt je lichaam ondervoed, dan kan het zijn dat je je zuur verdiende spiermassa gelijk alweer aan het verliezen bent. Je herkent dit door een buiten proportie zware spierpijn (een beetje spierpijn is goed) en in het ergste geval ruikt je zweet heel zuur en heeft het wat weg van een amonia geur. Dan weet je dat je snel wat bij moet nemen!

Wat moet ik dan nemen?

Wat je doel ook is, vaak is het wijs om naast je goede voeding van elk type supplement iets te hebben. Voorbeeld:

  1. Je hebt monohydraat creatine als pre-workout, dit heeft je op een natuurlijke manier net dat beetje extra kracht om jezelf te kunnen overtreffen. Hierdoor train je dus ook beter.
  2. Tijdens het trainen neem je een bcaa capsule als intra-workout. Zo heeft je lichaam de juiste voeding om je uithoudingsvermogen net die extra boost te geven. Zo haal jij het maximale uit je training.
  3. Na je training neem je een post-workout supplement zoals een eiwitshake. Hierdoor herstellen je spieren beter en groeien ze dus ook beter. Je werkt is niet voor niets geweest! Complete aminozuren helpen goed na een extra zware work-out.

En zo heb jij naast je eigen voeding een goede basis van supplementen om jouw sportdoel te bereiken!

Besproken product(en)

Research Creatine Monohydraat 500 gram

Het is een lichaamseigen stof die het energieniveau (ATP) van je spieren aanzienlijk vergroot. Het laat je beter presteren, sneller herstellen en het is volkomen veilig.

Stacker 2 100% Whey Protein 454 gram

Waar wil jij voor gaan? Wat is jouw doel? Als je doel is om spieren in plaats van vet op te bouwen, waarom zou je dan kiezen voor laaggedoseerde proteïnes die voor 40% uit koolhydraten bestaan? Wat je nodig hebt, is een product dat voor 100% aansluit bij jouw doelstelling. Wat je nodig hebt is 100% WHEY.

Stacker 2 Liquid Amino 946ml

Om te bouwen op een aminosupplement heb je de ideale samenstelling nodig. Met voldoende BCAA’s en glutamine. Wil je bovendien ook nog eens een razendsnel werkend product.